Friterade vaktelägg

Det här receptet har snabbt blivit en favorit hemma hos oss. Framför allt barnen är helt sålda på den här förrätten. Det är en perfekt kombination av en krispig utsida och en len och krämig insida som får smaklökarna att dansa. Och just när det gäller friterad mat, så är det väl ändå ett ganska nyttigt alternativ. Äggen i sig själva innehåller hyfsat mängd näring, även om frityren kanske inte är det mest nyttiga. Nåja. Man kan inte vara nyttig jämt. Ibland måste man njuta lite.

 

Även om det går att fritera hönsägg också, så tycker jag att just det här receptet lämpar sig bättre för vaktelägg. Det är nåt speciellt att kunna äta upp hela ägget i 1-2 tuggor, istället för att försöka slafsa i sig ett större hönsägg, i den här tappningen.

Den här förrätten passar nästan alla tillfällen, men kanske är lite svår att göra om man vill göra riktigt många ägg. Vi brukar köra på 12 stycken till 4 personer, men både jag och barnen skulle nog ganska lätt kunna äta 12 ägg alldeles själva. Så gott är det helt enkelt. Ska man ha en större bjudning så kanske man kan välja något enklare, då det här är som godast rykande varmt, och det kan bli svårt att göra så många friterade ägg samtidigt.
 

Ingredienser

12 vaktelägg (eller så många som man vill äta per person - det går lätt att äta fler)

1 hönsägg

1-2 msk vetemjöl

1-2 msk panko ströbröd - kan ersättas med vanligt ströbröd, men panko blir krispigare.

1 krm ättika, 12 %

En liten kastrull vatten till pochering/kokning

Några dl frityrolja, eller annan neutral olja

salt, peppar, ev annan kryddning i frityren
 

Sås

1-2 msk creme fraiche

sweet chili sås - efter smak

 

Gör så här:

Vi börjar med att pochera äggen. Det låter krångligare än vad det faktiskt är, men vill man inte pochera så går det att koka äggen löst. Var då beredd på att det kommer att ta en halv evighet och många svordomar att skala ägget, för löskokta ägg är inte alltid så enkla att skala, och en del av dem kommer i så fall gå sönder och bli svåra att fritera.

Vill man ge sig på pochering, vilket jag rekommenderar att man testar, så använder jag Tareq Taylors metod:

  •  Knäck äggen i en skål. Använd en vaktelsax eller en vass kniv för att skära bort toppen på ägget. Se upp så att gulan inte går sönder, ta i så fall bort det ägget. 
  • Droppa några skvätt ättika i skålen. Kör inte ner hela kryddmåttet, utan skvätt lite här och var, så det blir utspritt. 
  • Låt skålen ligga några minuter medan vattnet kokar upp.
  • Stjälp försiktigt ner äggen i det kokande vattnet och dra ner temperaturen så det snarare sjuder än stormkokar.
  • När äggvitan börjar stabiliseras går det att röra om lite försiktigt.
  • Pocheringen tar inte längre än 30 sek - 1 minut. När äggvitan känns tillräckligt stabil för att plocka upp äggen ur kastrullen är det klart. Tänk på att inte låta äggen ligga i för länge, eftersom vi gärna vill ha en krämig och lite rinnig gula kvar efter friteringen.
  • Äggen kommer sitta ihop i varandra då äggvitan spritt ut sig i kastrullen. Man kan försiktigt separera på dem, och ta bort överflödig äggvita, så att det blir som runda knyten. Det är lättare att hantera, sen när man ska fritera.
  • Salta och peppra äggen lite, efter smak. Det behövs inte mycket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det går som sagt att koka äggen. Koktiden för våra vaktelägg, om man ska ha löskokt är ca 30 sek -1 minut. Ofta behöver man koka dem lite längre för att kunna skala ordentligt, och då kommer inte gulan vara rinnig efter fritering.

Nu ska vi förbereda för friteringen. 

  • Hetta upp olja. Det går bra att göra det här i fritös, men vi har ingen, så vi kör på gammal. hederlig kastrull. Har inte provat air fryer, men det funkar säkert också bra, när man fått in tiden ordentligt. Medan oljan blir varm - den ska bli riktigt riktigt varm så det riktigt fräser om man droppar i en droppe vatten, så ska vi fixa den krispiga utsidan.
  • Knäck och vispa hönsägget i en skål, stjälp över vetemjöl och panko i varsin tallrik.
  • Vill man, kan man blanda i lite salt, peppar och andra kryddor i pankon. Exempelvis kan man använda vitlökspulver, cayenne eller paprikapulver. Personligen, tycker jag vaktelägg är så goda utan massa tjafs, så jag skippar det och kör endast på lite salt. Men smaken är som baken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Rulla runt de pocherade vakteläggen först i ägg, sen i mjöl, sen i panko. Lägg åt sidan.
  • Fritera äggen i den heta oljan. Det går ganska fort, och äggen ska vara gyllenbruna när man är klar.

Man kan äta den här rätten med eller utan sås. Men det är alltid trevligt att dippa i något. Jag är lite av en chilifantast, så jag tycker nån typ av asiatisk chilisås räcker bra. Men mina barn är inte så förtjusta så jag brukar blanda chilisåsen i lite creme fraiche. Det finns inga exakta mängder här, utan man får anpassa till mängden hetta och chilismak man vill ha.

Det finns nog andra såser som kan funka bra - till exempel någon form av smaksatt majonnäs, typ aioli, eller chilimajo eller något sånt. Här får man bli lite kreativ och välja nåt man tycker är gott.

Nu är det hela klart. Bara att slå sig ner, och sluka i sig äggen.

©Upphovsrätt. Alla rättigheter förbehållna.

Vi behöver ditt samtycke för att kunna hämta översättningarna

Vi använder en tredjepartstjänst för att översätta innehållet på webbplatsen, vilken kan samla in uppgifter om dina aktiviteter. Läs informationen i integritetspolicyn och godkänn tjänsten för att hämta översättningarna.