Vaktelägg - grunden

Vad sjutton gör man med vaktelägg?

Vaktelägg är lite speciellt. Det är pyttelitet, men packat med näring och protein. Ett vaktelägg innehåller lika mycket näring som ett hönsägg, men då i mindre format.

Vaktelägg går mestadels att använda precis som hönsägg. Men kanske inte om man behöver mycket äggvita, för vaktelägg har mest äggula.

En annan liten grej med vaktelägg är att skalet är ganska tunt, men hinnan inuti är lite seg. Det kan vara lite svårt att knäcka att vaktelägg på samma sätt som hönsägg, så man får ta till andra små trick:

 

Om man äter väldigt mycket vaktelägg - som vi gör, kan det vara värt att investera i en vakteläggssax, som man t.ex kan hitta här. Det är helt enkelt en tång som hjälper till att klippa av toppen på vaktelägget. Det är ganska smidigt, men det funkar alldeles utmärkt att, med en vass kniv, skära av toppen på ägget också. Ett annat tips, speciellt om man vill använda de små vakteläggen som dekoration, till exempel till påsk, är att blåsa ur äggen. Då behåller man skalet intakt och kan använda det i påskriset eller kransen.

 


 

 

 

Precis som med hönsägg kan man koka vaktelägg. Koktiderna kan variera lite, beroende på hur färskt ägget är, men för våra ägg, upplever jag att den perfekta koktiden för ett hårdkokt vaktelägg är någonstans mellan 2-3 minuter.

Det är pilligare att skala vaktelägget, då hinnan som sagt kan vara lite seg, så det underlättar om man låter de färdigkokta vakteläggen svalna snabbt, i en del vinäger eller ättika, utspätt i två delar riktigt kallt vatten. Då brukar skalet följa med nästan helt, när man fått hål på det.

 

Man kan givetvis också koka vaktelägg så de blir lite lösare i konsistensen. Det gör vi om vi till exempel ska fritera äggen efteråt. Då kan det räcka med 30 sekunder till 1 minut. Räkna också då, med att få ett mindre nervsammanbrott när du ska skala äggen. Men det är det värt.
 

 

 

 

 

Det går utmärkt att steka vaktelägg, både som äggröra eller intakta. Man får helt enkelt använda fler, för att bli mätt.

 

 

 

 

 

 

 

Det går också bra att baka med vaktelägg. Jag kan tycka att det är lite slöseri, för de är så himla vackra och söta och goda att äta alldeles själva. Men vi bakar ändå hyfsat ofta med vaktelägg, speciellt när vi har många. 

Ska man byta ut hönsägg mot vaktelägg i baket eller matlagningen så är en bra riktlinje 4-5 vaktelägg per utbytt hönsägg.

Vår favorit är att blanda vaktelägg i pannkakssmet. Då blir det liksom en riktigt proteinrik pannkaka, vilket är en fördel om man har kinkiga barn som inte gillar att äta så mycket proteinrik annan mat, såsom bönor eller kött som inte är helt sönderprocessat.

 

Det enda jag inte rekommenderar att man använder vaktelägg till, är recept som kräver att man separerar äggula och äggvita. Det är helt enkelt inte tillräckligt med äggvita, och det är alldeles för pilligt.

Steka vaktelägg

Baka med vaktelägg

©Upphovsrätt. Alla rättigheter förbehållna.

Vi behöver ditt samtycke för att kunna hämta översättningarna

Vi använder en tredjepartstjänst för att översätta innehållet på webbplatsen, vilken kan samla in uppgifter om dina aktiviteter. Läs informationen i integritetspolicyn och godkänn tjänsten för att hämta översättningarna.