Äppelplättar

Detta måste vara barnens favorit-mellis. Funkar också som frukost en lugn lördagsmorgon. Eller som efterrätt. Ja, det går att äta äppelplättar nästan jämt om man vill. Det har blivit nästan av en tradition hemma hos oss, att steka lite äppelplättar, när barnen har kompisar på besök eller ska på utflykt.

Äppelplättar är plättlätta att slänga ihop, och mycket uppskattade av de flesta. Smeten är lite tjockare än vanliga plättar, och plättarna ska stekas på hög värme för att få en närmast friterad utsida men vara lite mjuka och sega inuti. År som vi haft mycket äpplen på äppelträden,  har dessa plättar stekts nästan dagligen, och vi har använt oss av färska äpplen direkt från trädet. Kommer gå in på hur man ska göra då så det inte ska bli hårda bitar i själva plätten.

Ursprungligen gjorde jag det här receptet med zucchini. Det går faktiskt lika bra, och passar utmärkt när man har ett bra zucchini år, för då brukar de spruta zucchini ur plantorna tills man nästan tröttnar på det.

 

Ingredienser

4 dl vetemjöl

4 hönsägg - går alldeles utmärkt att byta ut 1-2 hönsägg mot vaktelägg, för mer protein. Då går det åt 4-8 vaktelägg.

1 dl mjölk

1/2 dl socker

En nypa salt

Olja att steka i, förslagsvis solrosolja

Fyllning enligt nedan

Florsocker att pudra på

 

Fyllning

Rubriken säger ju äppelplättar, men faktum är att det faktiskt går att använda lite olika frukt eller grönsaker för att få smaksättning på de här plättarna. Använder man färska grejer måste man bearbeta dem lite så de blir mjuka, eller så kan man använda exempelvis äppelmos, vilket jag gör på vintern.

Ska man utgå från färsk frukt eller grönsaker så gör man såhär:

  • Använder man äpplen, så kan man med fördel skala äpplet då skalet kan bli lite hårt i plättarna. Sen skär man upp äpplena i små kuber eller tunna skivor, och steker i lite smör. Det räcker med 1-2 äpplen här. Jag brukar också lägga på nån matsked socker så att äpplena blir lite karamelliserade.
  • Zucchini är en annan sån här mängdvara, som man som odlare råkar stötvis få galet mycket av. Man tröttnar rätt snabbt efter ett tag, och får för sig att blanda det i det mesta för att slippa kasta. Men faktum är att zucchini funkar galet bra till det här receptet. Gärna överväxt zucchini som kanske inte är så god till annat. Det man gör då, är att man gröper ur innandömmet på zucchinin, och blancherar (förväller den i lite vatten) den i någon minut, så att det får mjukna lite. Efter att man sköljt av, kan man mosa lite med en gaffel och tillsätta ett par matskedar socker.
  • På vintern använder jag äppelmos till den här rätten. Det spelar inte så stor roll om den har bitar i sig eller är ganska slät. Det är äppelsmaken och det söta man vill åt.

Gör såhär:

  • Häll upp de torra ingredienserna (mjöl, socker, salt), i en skål.
  • Knäck i alla ägg och börja vispa runt lite.
  • Det går uppskattningsvis åt någon deciliter mjölk, men det kan vara mer eller mindre beroende på hur blöt smeten blir. Så häll i mjölk, lite i taget, medans du vispar.
  • Konsistensen ska vara ungefär som creme fraiche, kanske något lösare, när man vispat klart. Är den för tjock, så tillsätter man mer mjölk, är den för blöt, så kan man tillsätta lite mer vetemjöl i efterhand.
  • När man fått önskad konsistens, häller man i fyllningen man valt, och rör ner det.
  • Hetta upp olja i ett plättjärn. Det ska vara ganska rikligt med olja, men inte rinna över. Du kan använda en vanlig stekpanna, men då får du jobba lite hårdare för att plättarna inte ska sprida ut sig och åka in i varandra. Pannan ska vara riktigt varm innan du häller på någon smet, och plättarna steks på hög temperatur för att snabbt få en gyllene yta.
  • Stek plättarna i omgångar. Brukar vara ungefär en halv deciliter smet / plätt, lite grovt räknat. De är tjockare än vanliga plättar.
  • Häll på mer olja mellan omgångarna. Plättarna ska vara välstekta på utsidan, det gör inget om det blir lite svart.
  • Pudra på florsocker på plättarna när de är nygjorda.

 

Plättarna är som godast nygjorda och lite varma. Men det går utmärkt att äta dem kalla också. Hoppas ni också hittat en ny favoritfika eller maträtt till utflykten!

©Upphovsrätt. Alla rättigheter förbehållna.

Vi behöver ditt samtycke för att kunna hämta översättningarna

Vi använder en tredjepartstjänst för att översätta innehållet på webbplatsen, vilken kan samla in uppgifter om dina aktiviteter. Läs informationen i integritetspolicyn och godkänn tjänsten för att hämta översättningarna.